Om mig

Maria SundéN jelmini

Jag jobbar som journalist på Svenska Dagbladet där jag skriver om vetenskap med fokus på hjärnan, minne och lärande. Jag var också under flera år chef för SvD:s nyhetsredaktion. Innan dess bevakade jag utbildningsfrågor och skolpolitik. Jag är i grunden civilekonom och har också under många år jobbat som näringslivsreporter.

Som vetenskapsreporter intervjuar jag internationella forskare och skriver om ny publicerad forskning. Jag har intervjuat en rad tongivande forskare som Carol Dweck (forskaren bakom Mindset-begreppet), Anders Ericsson (forskningen bakom 10 000-timmarsregeln), Stanfordprofessorn Jo Boaler (Mindset i matematiken) och Daniel Willingham (Varför gillar elever inte skolan).

Arbetet med boken Supermetoderna påbörjade jag under hösten 2018, men tankarna väcktes långt tidigare. Redan när jag skrev om skolfrågor flera år tidigare var det några frågor som låg gnagde. Varför blev skillnaderna mellan svenska elever allt större? Varför lyckades vissa skolor få elevernas resultat att bli bättre, men inte andra? Och vad kan jag som förälder göra om mina barn inte råkar gå på just de skolorna? Men det tog några år tills tankarna landade i en bokidé.

Foto Maria Sunden Jelmini
Foto Yvonne Åsell